måndag, december 29, 2008

Nya stickböcker


Hipp hurra dom kom idag, mina senaste bokförvärv. The Complete Book of Traditional Fair Isle Knitting av Sheila McGregor (1981), En bok på 140 sidor varav hälften av sidorna är fullsmockade med mönster. Tyvärr är det mest svartvita bilder så den är inte så jätteinspirerande, men en riktig mönsterskatt, en del måste gå att tillämpa på 24m hålkort. En typisk nyttobok.
Den andra är The Celtic Collection av Alice Stramore (1992) som innehåller 25 beskrivningar och mönster i flerfärg och ytmönster. Underbara bilder och fantastiska tröjor i upp till 20 färger, Kanske inte så lämpade för maskinstickning (inte en enda 24 m rapport) men klart inspirerade och en bok man blir glad av att bläddra i. En typisk inspirationsbok.
Till sist den engelska versionen av Gotländska stickmönster, The Mitten Book av Inger och Ingrid Gottfridsson (1991). Som innehåller Gotländska mönster, rosor och akveleja…. Detta är ju ”små” mönster och borde utan större besvär gå att göra om till 24m rapporter (hoppas jag). En typisk bra att ha bok.
Nu är det bara att hitta ett bra mönster till 50-års tröjan, det får bli en Färö-tröja. Färgsammansättningen får jag försöka hitta på själv, och det är jag lite orolig över. Man är ju ingen designer, och saknar både kunskaper och talang när det gäller färgkomposition. Dessutom innan man börjar jämföra sig med en designer som Alice Starmore, måste man inse att hon säkert har gjort hundratals provlappar och hade tillgång till ett närmast oändligt garnutbud, när hon gjort tröjorna i sin bok, dom kom säkert inte till i en handvändning dom heller.

Inga kommentarer: