lördag, november 28, 2009

Den första strumpanMina rötter är i den norrbottniska bondekulturen, där var det förr livsviktigt att vara självförsörjande på varma yllestrumpor. Jag tror att min fixa ide om att jag måste lära mig sticka strumpor grundar sig i det socialarvet, snarare än i ett stort behov av strumpor. Arvet kommer primärt från min mamma, att producera tillräckligt med strumpor var viktigt för henne. Strumporna skulle vara stickade i 100 % ull, 2-trådigt otvättad Morjärvsgarn. Absolut ingen syntetinblandning, visserligen blev strumporna hållbarare av detta men dom blev inte lika varma, och det var värmen som var viktigast. När hon på gamla dar äntligen blev mormor, var ett av hennes stora bekymmer att hon inte längre kunde sticka strumpor till som små barnbarnen (en typisk mormorssyssla). Nu var det ju inte något reellt problem, behovet av yllestrumpor är inte så stort hos små barn som växer upp med vintrar som mestadels består av spöregn och +10°C.

Nog av filosoferande och över till stickning: Nu är den första strumpan förfärdigad på maskinen. I 100 % ull. Jag använde mitt Kool-Aid färgade garn, och det var riktigt snyggt till strumpor. Jag följde beskrivningen från den utomordentliga länk om en rundstickad strumpa som Maria tipsat om, den innehåller små filmsnuttar som illustration. Nina har en svensk beskrivning på en liknande strumpa på sin hemsida. Mina egentillverkade vikter visade sig vara mycket användbara vid strumpstickning. Damen i filmen verkar bara använda vänsterhanden till att hålla ner stickningen, men det fixar inte jag. Jag behöver vikter, massor med vikter.

Egentligen är strumpstickning på maskinen lite för pilligt och omständligt för min smak, och jag är inte helt övertygad om att detta kommer att bli min favoritstickning. Men vem vet, med mer övning får jag kanske snurr på strumptillverkningen och börjar kanske rent av gilla det. Jag är i varjefall mycket nöjd med min första strumpa. Nu gäller det bara att göra en till, lika dan…..


6 kommentarer:

Monica Hansen sa...

Facsinerande att det går att sticka sockar på maskin:) Men som du säger, så kommer man till nr 2 och ska göra likadant en gång till.. snyggt garn!

Carina sa...

Håller med dig att sticka strumpor är pilligt, jag kan göra det om jag inte har något annat som väntar.

Prizillas pastiller sa...

SNYGGT! Jag har aldrig försökt, men jag tror inte det går att göra på min maskin. Har en Silver Reed Sk280 med resårtillsats. Tar tacksam emot tips!
Glad advent till alla!

April sa...

Tack för den utomordentliga länken. Jag har ägnat helgen åt att uppfinna mitt eget sockmönster. Det är också utmärkt, har bara en svaghet - det funkar inte! Idag tar jag halv dag ledigt och satsar på en utomordentlig socka.

Nina sa...

Snygg socka!! Jag har mest stickat sockor på LK-150. De man syr ihop. Lätta och enkla att förfärdiga. Lite för pilligt för mig med resårbädden och rundstickningen. Nu blir det rundstickade sockor på Viktoria.
Lycka till med socka nr 2!

Surtanten sa...

Den andra strumpan är nu klar och blev ganska lik det första, men mycket randigare (ännu snyggare än den första(se i galleriet)). Nu skall jag tvätta dom och se hur dom krymper, därefter skall dom slås in i paket till lämplig mottagare.
Prizilla; det man behöver för att sticka strumpor är en helt vanlig maskin med resårbädd och en del tålamod, och det har du ju. Det är egentligen inte svårt och går ganska fort. Studera filmerna i den utomordentliga länken, då inser man att det inte är särskilt svårt bara lite pilligt. Men sockor går också att sticka platta, som Nina gjort och någon gång skall jag testa det också (med mönsterstickning).