torsdag, november 12, 2009

Hemlis 6 eller Surtanten i ett nötskal

Med en dåres envishet fortsätter jag att anmäla mig till Stickameras byten, vi får se om detta blir det sista. Nu hoppas jag på att riktigt trevliga Hemlis-kompisar.

Här har ni Surtanten i ett nötskal, d.v.s mina svar på Hemlis-frågorna.

1. Vilken sorts garn tycker du mest om? Är det något material du absolut inte tycker om? Svar: Den stora favoriten är ull av olika slag, att blanda in silke i ullen gör den inte sämre. Jag gillar inte akryl och är måttligt förtjust i bomull. Skulle vara spännande att testa nya udda material som jak, bambu och mjölk och allt vad dom nu hittat på. Till stickmaskinen använder jag relativt tunna garner motsvarade till stickor 2-3.5 mm, men även tjockare garn går att använda.

2. Vilka är dina favoritfärger? Svar: Gillar mörkrött, blått i olika varianter, vitt, vintervit, blå-grön, det beror mest på vad jag skall sticka, vissa garner och stickningar gör sig dock bäst i naturfärger. Jag klär bäst i typiskt kalla färger (men lite mjukare nyanser). Knallorange och knallgult är kul färger som jag blir glad av, även om det inte är ”mina färger”.

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om? Svar: Gulaktiga färger av typen senapsgult, brons, olivgrönt, ärtgrönt et.c. Är även måttligt förtjust i lila.

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? Svar: P.g.a en muskelsjukdom som gör bl.a. händerna väldigt svaga, stickar jag i stort sett bara på maskin numera. Använder mina gamla stålstickor som ”blocking wires”.

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan? Svar: Började sticka i 6-7 års ålder då jag fuskade på mammas strumpstickning, var alltid tvungen att vänta tills hon kom ner till foten för jag behärskade bara räta maskor. Kom så långt som till mittemellan stadiet innan händerna satte stopp för handstickning. På maskin har jag stickat i ca 7 år, också där har jag kommit till mittemellan stadiet.

6. Dricker du kaffe? Te? Svar: Te, i mängder. Mycket örtte som är snällt mot magen. Favoriten är dock grönt te. Svart te är också gott och dricker det ibland.

7. Är du allergisk mot något? Svar: Nix.

8. Vilken slags musik tycker du om? Svar: Lyssnar väldigt lite på musik numera. Men gillar tex. Springsteen, Tom Waits, Lasse Tennander och favoriten EUSKEFEURAT. Uppskattar klassisk musik även om jag nästa aldrig lyssnar på det. Har noll koll på dagens musik.

9. Favoritgodis? Svar: Malaco gelegodisar typ Gott och Blandat (inte lakritsen). Marmelad och choklad (inte med sprit/likör smak)

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning? Svar: Försöker virka ibland men händerna vill inte samarbeta. Försökte ge mig på amigurumi för det verkade så kul, men det fungerade inte. Gillar att laga mat om detta kan anses vara en skapande hobby. Målet är att få vanlig enkel husmanskost och vardagsmat supergod. Jobbar just nu på att bli ”sås-expert”.

11. Vad tycker du är roligast att sticka? Svar: Jag brukar vara mest nöjd då jag gjort en varm och gosig ylletröja.

12. Prenumererar du på någon sticktidning? Svar: Japp, Machine Knitting Monthly.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan? Svar: Tänker lära mig sticka sockor på maskin, men vet inte om det precis är ett drömprojekt. Nej den stora drömmen är att sticka en Bohuströja och en urtjusig stor spetssjal (typ Estnisk eller liknande), men det fixar jag inte på maskinen så det förblir en dröm.

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått? Svar: Japp, jag är mycket frusen om händerna. Jag stickade mitt första par 1984, då kallades bara muddar och alla tycket det var jättefånigt när jag gick omkring med lösa muddar. Omkrets ca 16 cm.

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare? Svar: Nja, inte särskilt. Använder oftast mina från 1984.

16. Stickar du sockor? Svar: Skall börja……snart……hoppas jag…….

17. Vad har du för fotstorlek? Svar: Storlek 38-39, längd 24.5 cm, omkrets vid vristen 23 cm.

18. När fyller du år? Svar:

19. Stickar du med pärlor? Svar: Ja ibland, (på maskinen) då jag känner mig extra tålmodig.

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? Svar: Gillar välskrivna ”feelgood” romaner, favoriten är Jane Austen. Gillar även Agatha Christie, lagom med intriger och lyckliga slut (trots ett och annat mord). Romaner om folks liv och leverne är också intressanta, är dom tillräckligt bra behöver dom inte ens sluta lyckligt. Gillar även att lyssna på Torgny Lindgren och Peter Englund då dom läser sina egna böcker, kanske för att dom är norr ifrån precis som jag. Just nu skall jag börja lyssna på ”Vägar till Visdom” av Stefan Einhorn, får se om jag blir visare…..

5 kommentarer:

Surtanten sa...

Jisses, vilka formateringsproblem jag haft med detta inlägg, men nu ser det någorlunfa OK ut.

Nina sa...

Jaha, nog finns det lite likheter förutom stickandet. Te, Gott och blandat och inte minst Euskefeurat!

Surtanten sa...

Kul Nina att vi har så mycket gemensamt. Jag troode alla Euskefeurats fans i södra var exilnorrlänningar, eller är du kanske det?

Maria sa...

Jag vill tipsa om ett roligt sätt att sticka sockor på maskin, kolla här:
http://www.machine-knitting.net/machineknittingnet/machine-knitting-a-sock-instructions/

Ngn som har en måttabell som anger fotstorlek vs skostorlek?

Surtanten sa...

Tack, en jätterbra länk! Nu är det dax att börja öva.

Angående tabeller så hittade jag flera på nätet, däremot vet jag inte vilken som är bra.