fredag, juni 11, 2010

En ny hobby


Om nu någon råkat missa det så är spinning min nya hobby. Inte varianten där man cyklar som ett litet jehu utan att komma någon vart, utan spånad som det hette förr i tiden, jag spinner på slända. Jag har redan hört en del argument om att jag borde köpa en spinnrock, men det skall jag inte. Jag tycker att det är så kul att ha en portabel lite hobby, andra har ju sin handstickning som de kan ta med överallt, eller sjunka ner i soffan med. Men försök att sjunka ner i soffan med en stickmaskin….det är inte särskilt mysigt.

Nu har jag alltså min lilla slända och kardband att mysa med i soffan, eller på uteplatsen i solen, eller på barnens träningar. (Man blir lite uttittad, här om dagen sade en lite knatte till sin pappa ”Pappa, det där fick jag prova på medeltidsdagarna”, och man känner sig genast ännu uråldrigare än tidigare).


En ny hobby kräver genast att man skaffar nya grejjer, tänk så det kan vara…

Det absolut viktigaste för att jag skall kunna spinna är att jag använder handortoser som stödjer händerna, och förra veckan fick jag nya. Och sländor måste man ha, och tro inte att det räcker med en. Den stora fick jag i Ingrids nybörjarkit, den väger nästan 70 gram. Den lilla är från Michael Williams, väger 25 gram och snurrar som en dröm. Men jag behöver absolut ha fler. Den stora är bra att tvinna med, men jag vill ha fler sländor i 25-30 grams klassen så att jag kan ha flera spinnprojekt på gång samtidigt. Och någon lättare för att se om jag kan spinna tunnare. Och några till bara för att dom är snygga…….En ny sak att samla på förutom garn alltså J

Jag fick också en utomordentlig anledning att köpa en Specialgömma från Stickfrossa för man måste ju bära omkring spinprojektet på ett stilfullt sätt (det är jättesnygg men känns lite sladdrig, jag önskar att den hade haft tjockare foder som skyddar sländan bättre, (undrar om jag skall försöka sy en själv?)). En bok om spånad (från 70-talet)(inte särskilt bra). Tjusiga påsar att förvara ullen i (den glansiga har jag sytt själv). Jag har kommit fram till att det är praktiskt att ha ullbandet i en liten påse då jag spinner, det skyddar ullen från att fastna i kardborrbanden på handortoserna. Proffsen snurrar upp ullen på handen, men det fungerar inte så bra för mig. Andra slänger kardbandet över axeln, med det gillar jag inte heller. Proffsen skulle säkert säga att det är opraktiskt att ha ullförådet i en påse på detta sätt, och visst har dom rätt, påsen begränsar ”handlingsutrymmet”, man kan inte vifta med armarna så mycket som om man haft hela ullförådet i handen. Men å andra sidan måste jag ändå vara försiktig med att inte jobba för mycket med lyfta, utsträckta armar. Eftersom jag har svaga muskler även i armar och axlar (inte bara i händerna) får jag lätt ont i axlarna om jag använder armarna mycket. Så för att avlasta axlarna har jag försökt luta mig på armbågarna då jag spinner. Men vad händer då, jo nu har jag fått en rejäl slemsäcksinflammation i ena armbågen (Det är vid sådana här tillfällen jag funderar på att döpa om mig till Skruttanten). Suck, ja alltid är det något........Så det gäller att tänka på arbetsställningen då man spinner och varken belasta axlar, armbågar eller händer för mycket. Men det går ändå ganska bra, jag klarar att spinna i över en timme i sträck utan att få "men av de" och det tycker jag är jättebra.

7 kommentarer:

Knittermarie sa...

Hi hi...tror du blir "gladtanten" om några dagar :)

Surtanten sa...

Hmm, nu blir jag ohyggligt nyfiken!!!!!!

Nina sa...

Så spännande. Jag har provat att spinna, men har absolut inte tålamod med det. Kul att läsa om vad du gör!

Sussie sa...

Jag som själv har problem med mina händer och armar gläds över att du inte låter dig stoppas av sådana triviala saker utan hittar andra lösningar. Fortsätt tänj på gränserna men var rädd om dina leder

Mia sa...

Trevligt!
Du vet väl att Marie och Barbro i sjalkalen är specialister och att det är hur duktiga som helst på att spinna.
Lycka till!

mellansystern sa...

Hej vad kul det låter. Jag är en lycklig en ägare av ashford spinnroch, Lin färdigt att spinna, samt lin som jag odlat själv och rötat i makens traktorskopa färdigt att göra i ordning. Men det är stora saker som jag inte gärna sitter i soffan, eller tar med mig på båttur så en slända kanske skulle vara att föredra. Har du provat att spinna lin på din slända?

Surtanten sa...

Nej jag har inte provat lin, eller någora växtfibrer ännu. Jag är ju en nybalad nybörjare och jar bara testat ull, lite alpcka och mohair än så länge. Jag tror att lin är svårt, men det är nog bara något jag har fått för mig.