torsdag, januari 19, 2012

Handstickad sjal


Får jag lov att presentera, för första gången sedan 1986, en handstickning av Surtanten. En halvcirkelformad sjal, stickad av mitt silkegarn som jag spann i somras av "silkehankies".
Jag har insett att jag faktiskt kan sticka för hand, OM jag använder handotroser. Jag stickade en del i min ungdom, men slutade ungefär 1986, för då hände det så mycket andra saker med studier och liknande. Stickintresset blommad upp igen runt år 2000 då jag köpte min första stickmaskin. I samband med detta försöket jag handsticka men kunde konstatera att mina händer blivit så svaga att det var svårt att sticka mer än några maskor åt gången. Därefter har trott att jag aldrig mer kommer att kunna sticka för hand.
Men så är det alltså inte, det går att sticka med handortoser, men jag får försöka hålla mig till räta maskor, för de är minst ansträngade för händerna. Men finns det många olika sätt att sticka på, och kanske finns det alternativ som är mindre ansträngade än "svensk standardvariant" som är det enda sätt jag kan. Det är något som jag får undersöka i framtiden.

Jag föredrar slätstickade plagg, men om jag rundstickar, så blir det ju slätt........så jag har börjat på ett par strumpor med ett enkelt spetsmönster. De blir kanske färdiga inom 10 år eller något liknande (om mina händer inte blir sämre). Jag planerar även vantar i handstickat garn...jag är måttligt förtjust i att sticka små saker på maskin så små handstickningsprojekt kan vara ett bra alternativ, dessutom blir mina handspunna garner ibland för tjocka för stickmaskinen. Men min handstickningsproduktion kommer att vara oändligt liten, men roligt är det i allafall.


4 kommentarer:

Prizillas pastiller sa...

Kära hjärtanes, jag blir alldeles röd, så vackert. Och handgjort, det bevisar väl egentligen bara att vi människor kan övervinna mycket bara viljan finns. Och lite hjälp på traven, kramisar:))

Prizillas pastiller sa...

...sulle vara RÖRD förstås:)

Sussie sa...

Underbart garn......så vacker färg.

MarieE sa...

Men så härligt! Blir väldigt glad och starkt imponerad...vackert garn som blev till ursnygg sjal!
Verkligen kul att du kan variera så här.
(Kolla din mail)
Kram/M