måndag, november 11, 2013

Filtade tofflor


Julklappstillverkningen är i gång, ett par maskinstickade och filtade tofflor till kallfotade personer kan väl bli bra. I Ravelrys maskinstickningsgrupp fick jag tips, på denna hemsida. Mönstret är gjort för en grovstickare (9mm) och tjockt garn (sk. worsted weight). Men "man tager vad man haver" och jag har använt min Brother standardstickare (4.5) och varannan nål och vridit upp maskstorleken maximalt, vilket på min släde är just över 10:an, så jag kallar den T10+ . Garnet jag använde är Bragegarn från Borgs vävgarner, som jag har färgat själv (jag kallade förresten färgställningen för "Hav" (riktigt snygg om jag får säga det själv)). Bragegarnet är i det här sammanhanget ganska tunt (340m/hg) jag använde det därför dubbelt, vilket blir ungefär "worsted" i tjocklek..
Jag vill flika in att om man har en "grovis" och vill ha tjockare tofflor så har hon ett mönster för dubbelt (worsted) garn.
Jag följde mönstret mer eller minder exakt m.a.p på antal maskor och varv.
Lade upp 27 maskor (med snabbuppläggning) och stickade 12 varv och gjorde en fåll.
Fortsatte med att följa mönster, med förkortade varv på hälen (minska tills man har 11m kvar i mitten (i.e. 8 m/sida) och upp igen till alla 27 m). Därefter stickas foten 40 varv. Tån stickas på samma sätt som hälen med förkortade varv (8m/sida), sedan stickas ovansidan 40 varv, och slutligen 12 varv till en avslutande fåll.
Om någon behöver friska upp minnet på hur man stickar en häl med förkortade varv, kan man se det i denna eminenta socktutorial (film 4).
Avmaska och sy sidsömmarna, och jag sydde även den avslutande fållen för hand (fast det hade nog blivit snyggare om jag "hängt" den på maskinen). Jag har äntligen lärt mig att sy någorlunda hyfsade sidsömmar. Banalt och fundamentalt enkelt, jag vet inte riktigt hur jag har gjort tidigare när alla mina sömmar blivit mindre katastrofer, men nu ser det plötslig hyfsat ut. Månntro om jag någon gång i framtiden även kommer att lyckas göra snygga osynliga masksömmar, en förflugen tanke bara eftersom det är oväsentligt i detta projekt.
Jag tovade i maskin (med tennisbollar), först på 40 °C kulört program utan att få tillräcklig tovning, så jag körde ett 60°C kortprogram. Efter det hade det tovat lite till, men eftersom toffeln var stickad relativt hårt så finns det inte utrymme för så mycket tovning. Hade jag haft en "grovis" och kunnat sticka lösare, hade jag säkert fått bättre tovningseffekt. Jag körde även 30 minuter i torktumlaren utan ytterligare effekt.
I slutändan tror jag dock att tofflorna kommer passa fötter i storlek 38-40 ganska bra, i varjefall längdmässigt men den är kanske lite onödigt bred. Lite dryg 100 gram garn gick det åt.


För att få till en antiglidsula "ritar/skriver" jag med Puff-liner på sulan. Pufflinern är köpt på Panduro för väldigt många år sedan. Det är en gummiaktig massa som man ritar med och efter att den torkat i 24h värmer man den  i ungen 150 °C i några minuter och massan expanderar. Tyvärr tror jag inte att den finns i Panduros sortiment längre, eller så heter det något annat nuförtiden.

Detta var en mycket enkel och snabbstickad toffel, som känns väldigt varm och bekväm. I och med att det är en present har jag inte provgått dem, eftersom jag är rädd att "nytoffelfräschören" skulle försvinna. Men jag hoppas att dom sitter kvar på foten och att inte hälen halkar ner. Jag hade hoppats på att filtningen skulle gjort den fastare, men nästa gång får jag kanske testa om min Silver Reed LaLa (6mm) vill vara med och leka. Varannan nål på den och tuffare tovning skulle kanske ge önskat resultat.

2 kommentarer:

Bibbi sa...

Va bra! Det är nog många som blir glada över detta. Ja, fägen var jättefin.

Prizillas pastiller sa...

Fantastiskt fina. Och Slöjddetaljer har idag (kanske även Panduro) en gummimassa på flaska som man gör så pluppar med, som ungarnas halkfria sockor ungefär. Använde till mina tofflor förra året och det var kanon. För halt blir det ju annars...