torsdag, mars 12, 2015

Blockning, visst är det kul.....


Detta var väl en klämkäck rubrik. Nej blockning är inte kul, och inte montering heller, Men med hjälp av en linker så går monteringen i allafall snabbt, och men bra hjälpmedel så blir även blockningen enkel.
Det är alltid inte nödvändigt att blocka om man tex stickar en tröja men det rekommenderas.  Jag blockar alltid delarna innan montering för det underlättar det tråkiga monteringsjobbet betydligt, och slutfinishen på plagget blir bättre. Vissa saker som handstickade spetssjalar måste absolut blockas för att överhuvudtaget komma till sin rätt.
Det första man behöver är något att blocka på, jag har gjort iordning en frigolitskiva som jag klätt med rutigt tyg, den fungerar jättebra, Andra använder pusselmattor från tex Biltema och andra ställen, fördelen med dem är ju att de tar mindre plats att förvara, och går att bygga till önskad form (om man tex har en trekantig, eller en långsmal sjal). Som blocking wires använder jag monteringsnålar som jag köpt från Brothershoppen, de underlättar  när man skall blocka rakar kanter. Dessa använder jag nästan alltid till kantresårer och fållar på bål och ärmar, eftersom jag vill ha en rakt jämn kant och absolut inga vågor.
Från början använde jag vanliga knappnålar för att nåla upp delarna på min blockningsskiva, och jag kan säga att jag har böjt många knappnålar i mina dar, och testat många olika sorter, Kraftiga quiltnålar fungerar bra, förutom att de var så vassa och jag alltid stack mig på dem. Numera använder jag T-pins, som är betydlig stabilare än vanliga knappnålar och enkla att använda (och jag sticker mig inte). Jag vet dock inte om man kan köpa sådana i Sverige, men jag vet att det funnits på Amazon.uk, jag har dock fått mina från snälla bytesvänner i USA. Mitt sista tillskott bland blockningsverktygen är Knitblockers som jag köpte här om veckan från Stäkets Hantverk, det är helt enkelt nålar på rad, och de gör att det är betydligt enklare att snabbt spänna upp delarna och att få raka kanter,
Och voilà, snabb och snygg blockning.
Nu lägger vi en våt handduk över alltihop och sätter igång och stickar ärmarna.


3 kommentarer:

Bibbi sa...

Vilken självdisciplin du har. Det var bra att få veta, att jag kan få tag på sådana där lekmattor på biltema. Dom var alldeles för dyra i leksaksaffären.

Surtanten sa...

Kolla även Rusta och den typen av ställen om du söker pusselmattor, men nu sälj de på träningsavdelningen för att läggas på golvet i hemmagymmet....

Prizillas pastiller sa...

...har köpt mina på Biltema, jättebilligt! Snygg färg för vörigt. får mans e helbild senare?